Alemarkkinointi viimeinkin oikeille urille

Jatkuvat, lähes tauotta toisiaan seuraavat alennusmyynnit ja harhaanjohtavat hintavertailut etenkin huonekalu- ja urheiluvälinealalla ovat työllistäneet meitä vuosikausia. Uudempana ilmiönä ovat nousseet esiin erilaiset verkkokauppojen tarjouskampanjat sesonkialejen välissä. Black Fridayna, ystävänpäivänä ja sinkkujen päivänä netti on pullollaan toinen toistaan villimpiä tarjouksia, joiden aitous herättää keskustelua.

Olemmekin käyttäneet keinoarsenaaliamme säästelemättä: ohjeistukset, koulutukset, neuvottelut, sitoumuspyynnöt ja markkinointikiellot ovat seuranneet toisiaan. Lukuisia yrityksiä on viety markkinaoikeuteen.

Jatkuva alennus ei ole aito alennus

Miksi jotkut yritykset sitten suhtautuvat asiaan piittaamattomasti? Tietyillä toimialoilla kilpaillaan voimakkaasti hinnoilla, ja näyttävät alennusprosentit vetävät kuluttajia ostoksille. Kuluttajien kannalta on tietenkin positiivista, jos hinnoilla kilpaillaan rehdisti. Valitettavasti näin ei aina ole. Tekaistut ja jatkuvat alennukset hämärtävät kuluttajien käsitystä normaalista hintatasosta ja tarjolla olevan edun todellisesta määrästä. Kuluttajien huomio kiinnittyy usein houkuttelevan isoon alennusprosenttiin ja hintavertailu jää tekemättä. Selvää on, että jos alennukset ovat jatkuvia, ei kyseessä ole oikeasti edes alennus, vaan liikkeen normaalihinta.

Olemme saamassa piakkoin käyttöön aiempaa järeämpiä valvontakeinoja. Meidän on tulevaisuudessa mahdollista hakea markkinaoikeudelta seuraamusmaksua, jos yritys rikkoo tahallaan tai huolimattomuuttaan toistuvasti lainsäännöksiä. Piittaamattomuudesta voi seurata taloudellinen sanktio. Nyt on oikea aika muuttaa suuntaa ja korjata toimintaa. Tämä koskee perinteisten toimialojen lisäksi myös verkkokauppoja ja alustoilla toimivia yrityksiä laajasti.

Yhteisvoimin harhaanjohtavaa alemarkkinointia vastaan

Uudistimme yhteistyössä Kaupan liiton kanssa alennusilmaisuja koskevan linjauksemme. Linjaus tarjoaa yrityksille käytännönläheisiä ohjeita alennusmyyntien, loppuunmyyntien, tarjousten ja erilaisten hintavertailujen toteuttamiseen. Linjauksen sisältämien yksikertaisten tarkistuslistojen avulla jokainen alennusilmaisuja käyttävä yritys voi varmistaa, että lain edellyttämät keskeiset periaatteet on otettu markkinoinnissa huomioon.

Kiitos Kaupan liitolle yhteisestä ponnistuksesta! Meidän yhteisenä tavoitteenamme on kitkeä harhaanjohtava markkinointi, joka ei ole kenenkään etu. Yritykset, nyt on viimein mahdollisuus osoittaa vastuullisuutta alennusmarkkinoinnissa.