Maksa kolme vuotta, käytä kaksi vuotta

Hakukonejätti Google ilmoitti blogissaan kieltävänsä pikavippimainokset palvelussaan. Tämä on hyvä uudistus ja ehkäisee osaltaan ihmisten velkaantumista huikeilla koroilla kuorrutettujen pikavippien kautta. Sinänsä täysin erilainen, mutta velkaantumista pahimmillaan edesauttava luottotuote on suomalaisten operaattoreiden kuluttajille tarjoama pitkä maksuaikasopimus. Siinä tarjotaan kuluttajille uutta puhelinta 36 kuukauden korottomalla ja kuluttomalla maksuaikasopimuksella. Kyseessä on juridisesti luotto, mutta kuluttajansuojalain luottoja käsittelevä 7 luku ei tällaisia korottomia ja kuluttomia luottoja koske. Kuluttajaa kyseinen sopimus kuitenkin sitoo kolmeksi vuodeksi ja sen maksaminen vaikuttaa omaan talouteen pitkän aikaa.

Asiaan havahtuu usein vasta silloin, kun puhelin hajoaakin tuon kolmen vuoden aikana ja tilalle joutuu hankkimaan uuden, kenties jälleen samanlaisella 36 kuukauden maksuaikasopimuksella. Tai jos puhelimen malli alkaa kyllästyttää ja vaihto tulee ajankohtaiseksi siitä syystä. Samaan aikaan 36 kuukauden maksuaika rullaa edelleen myös käytöstä pois jääneestä tai rikki menneestä puhelimesta.

Lopputulos voi olla, että kuluttaja lopulta maksaa yhtä aikaa vaikkapa kolmea tällaista pitkäkestoista luottoa. Pienistä puroista syntyviä suuria kuluja on vaikea hahmottaa ja tällainen velkaantuminen vaikuttaa usein yllättävästi kuluttajan taloudenhallintaan. Lisäksi henkilöt, jotka 36 kuukauden maksuaikasopimuksia ja niin sanottua myöhennettyä maksamista suosivat, voivat olla nuoria, jotka vasta harjoittelevat oman talouden hallintaa tai henkilöitä, joilla saattaa olla jo valmiiksi tiukka budjetti.

Suomessa ei korottomissa ja kuluttomissa luotoissa – kuten näissä operaattoreiden tarjoamissa maksuaikasopimuksissa – tarvitse arvioida luotonsaajan maksuvaraa. Tämä saattaa edesauttaa usean pitkän maksuaikasopimuksen kasautumista henkilöille, jolla ei todellisuudessa niihin maksuvaraa ole. Ruotsissa yritysten tulee arvioida luotonhakijan maksuvara yli 3 kuukauden mittaisissa korottomissa ja kuluttomissa luotoissa. Tätä toivoisin Suomeenkin.

Puhelimille myönnetään yleensä enimmillään kahden vuoden takuu. Älypuhelinten kestoikäoletus on kuitenkin yleensä vähintään 2-3 vuotta. Kuluttajariitalautakunnan mukaan kalliilta huippumallilta voi olettaa vielä pidempääkin kestoikää.

Puhelinten korjaamisen vastuukysymykset ovat hankalia, kun kyse on jokapäiväisessä käytössä olevasta tuotteesta, jossa luonnollista kulumaa ei voi välttää. Pieni naarmu älypuhelimessa voi aiheuttaa sen, että myyjä vetoaa naarmuun ja kuluttajan huolimattomuuteen, eikä korvaa laitteen aivan muuhun osaan liittyvää viankorjausta tai anna hinnanalennusta. Tämä koskee sekä takuukorjauksia että takuuajan jälkeen ilmenneitä vikoja, joissa vastuu tuotteen virheellisyyden osoittamisesta on ostajalla.

Älypuhelinten kohdalla kuluttajat ovat myös saaneet havaita, että kuluttajariitalautakuntakaan ei aina suosita älypuhelimen takuukorjausta. Vaikka myyjällä on takuusta riippumattakin lakisääteinen vastuu myymästään laiteesta, voi moni ostaa silti uuden puhelimen takuuaikana hajonneen tilalle vastuukysymyksiä sen kummemmin selvittämättä.

Kehotan kuluttajia harkitsemaan tarkoin pitkien maksuaikasopimusten sopivuutta itselleen. Oikotie onneen ei välttämättä ole myöskään sopimus, jossa tarjotaan mahdollisuus vaihtaa uuteen puhelimeen, kun on maksanut puolet 24 kuukauden maksuaikasopimuksesta – kokonaistaloudellinen vaikutus kannattaa laskea tarkoin. Operaattoreiden toivon pohtivan sitä, onko asianmukaista tarjota kuluttajille pitkillä maksuaikasopimuksilla tuotteita, joiden käyttöikä ja annettu takuu on maksuaikaa lyhyempi.


Päivi Hentunen. Kuva: Nina KaverinenKirjoittaja

Päivi Hentunen toimi kuluttaja-asiamiehenä vuosina 2011–2017.

6 kommenttia artikkeliin ”Maksa kolme vuotta, käytä kaksi vuotta

  1. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että tuossa on hyvät sekä huonot puolensa. Pieni tuloisena perheenisänä, lapset opiskelee soneran 2500 luotto 6 puhelinta ostettuna 99,23/kk erä 36kk tuntuu pahalta mutta en olisi muutoin saanut opiskelijoille ja muille perheenjäsenille uusia kohtuu hintaisia puhelimia. Totta että halpa houkuttaa ja koukuttaa. On helppo vaihtaa, mutta jos sinulla on luottotiedot kunossa niin samalla tavalla voit hakea luottokortin ja ostaa samalla tavalla noita kännyköitä velaksi sillä erotuksella, että maksat korkoa. Tosin luottokkortissa tarkistetaan maksukyky, mutta joka tapauksessa kultainen tie olisi olla ottamatta velkaa. Käytä järkeä ostaessasi.

    Tykkää

  2. Jos ostaa puhelimen käteisellä ja se menee rikki, niin eikö uutta puhelinta tarvitse sitten maksaa lainkaan?

    Miten se, että saa ilmaista maksuaikaa voi jollakin tavalla olla haitallista? Kun puhelin on useimille kuitenkin välttämätön, niin onko ne pikavipit sitten parempi tapa puhelimen rahoittamiseen?

    Tykkää

  3. Nyt kyllä menee aika vahvan holhoamisen puolelle. Aika vastuutonta kuluttaja-asiamiehen luoda kuvaa siitä, että on aivan OK kuluttajan olla tyhmä ja vastuuntunnoton.
    Se, että kuluttaja voi päätyä maksamaan useampaa tällaista maksuaikasopimusta päällekkäin ei ole operaattorin vika vaan hänen oman toimintansa tulosta.

    Tykkää

  4. Kiitos kaikille kommenteista! Hyviä huomioita. Kuluttaja-asiamiehen tehtävänä on kantaa huolta velkaantumisesta. Kaikista luotoista yhteensä, vaikka pienistäkin, voi kasvaa velkaongelma. Kuluttajalla on tietysti oma vastuunsa valinnoistaan, joten siksi blogissakin kehotan harkitsemaan tarkoin päätöksiä omalla kohdallaan ja arvioimaan vaikutusta omaan talouteen.

    Näissä operaattoreiden pitkissä maksuaikasopimuksissa maksuvaran arviointivelvollisuutta ei ole, joten siksi kuluttajan on myös itse tarpeen hahmottaa luoton seurauksia. Joillekin pitkäkestoinen maksuaikasopimus voi sopia hyvin.

    Tykkää

    • Hienoa kuitenkin, että asioista puhutaan ja saadaan kaiken näköisiä kannanottoja. Toivotaan ,että se jotakin jossain vaiheessa auttaa ja toisia opastaa. Kiitos kuitenkin Kuluttaja-asiamiehelle asiallisesta raportista

      Liked by 1 henkilö

Kommentointi on suljettu.