Euron iPhone ja muita houkutuksia – älä joudu tilausansaan!

Viime aikoina olen jälleen monien muiden tavoin nähnyt verkossa mainosviestejä, joissa minun on kerrottu jo voittaneen älypuhelimen eurolla. Tällaisissa mainoksissa linkistä päätyy esimerkiksi sivustolle, jossa voi osallistua puhelimen arvontaan eurolla. ”Arvontaan” osallistuminen johtaa kuitenkin täysin puhelimeen liittymättömään kalliiseen palvelutilaukseen, josta aletaan velottaa kuluttajan luottokortilta kymmeniä euroja kuukaudessa. Kuluttaja antaa luottokorttitietonsa alun perin euron maksua varten, mutta seuraavat veloitukset tapahtuvat vaivihkaa suoraan luottotililtä ja niihin havahdutaan vasta pitkän ajan päästä. Kyse on tilausansasta. Myös poliisi on kuluvalla viikolla kiinnittänyt huomiota tilausansojen yleisyyteen (Ilta-Sanomat 1.2.2016).

Vanha totuus pitääkin yhä paikkansa: jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta. Eurolla ei saa kalliita älypuhelimia eikä monen kuukauden luontaistuoteannoksia saa ilmaiseksi kokeilupakkauksen hinnalla. Jossain on koukku, ja se on yleensä pienellä printillä piilotettuna sopimusehtojen lopussa tai mainoksen laidassa tai sitten sitä ei löydy lainkaan. Jos koukkua ei löydy (vaikka se on olemassa), on kyse huijauksesta, joka kuuluu poliisille. Mutta kun kyse on harhaanjohtavasti toteutetusta mainoksesta tai epäselvästi muotoilluista sopimusehdoista – kuten tilausansoissa on tapana, voi kuluttaja-asiamies puuttua asiaan.

Tilausansassa yritys väittää kuluttajan tilanneen jotain, mitä kuluttaja ei ole omasta mielestään tilannut. Temppu toimii siksi niin hyvin, että kuluttajille on luonteenomaisempaa luottaa markkinoinnin pääviestiin, jossa korostetaan esimerkiksi vain halpaa hintaa kuin ryhtyä aktiivisesti selvittämään pikkuprinttiin kirjattuja velvollisuuksiaan. Myöskään lain mukaan olennaisia tietoja ei saa piilottaa pikkuprinttiin tai linkkien taakse.

Tyypillisessä tilausansassa kertaluonteiselta kuulostava edullinen kokeilu johtaa kalliiseen määräaikaiseen tilaukseen. Ansaan jouduttuaan kuluttajat nielevät herkästi tappion, koska pelkäävät asian riitauttamisesta mahdollisesti aiheutuvia lisäkuluja. Ansasta päästäkseen kuluttajan tulee kuitenkin aina reklamoida yritykselle. Perustoimintaohjeita löydät Kilpailu- ja kuluttajaviraston uudesta videosta.

Tilausansaan joutunutta kuluttajaa pommittaa laskuilla tyypillisesti ensin tilausansan takana oleva yritys ja seuraavaksi maksuvaatimuksilla lähestyy perintätoimisto. Kuluttajan on muistettava kiistää myös perintätoimiston vaatimukset, jos ne perustuvat tilaamattomaan tuotteeseen. Perintäkirjeiden mahdollisesta uhkaavasta sävystä huolimatta tilausansalasku pitää siis uskaltaa jättää maksamatta. Mutta ei ilman reklamointia.

Perintätoimistoilla on erityinen vastuu huolehtia siitä, ettei kuluttajilta peritä epäselviä saatavia. Kuluttaja-asiamies muistuttikin syksyllä 2015 kaikkia Suomeen rekisteröityneitä perintätoimistoja siitä, ettei tilausansoihin perustuvia saatavia tulisi ottaa perittäviksi.

Enimmäkseen perintätoimistot ovat jo aiemminkin huomioineet kuluttaja-asiamiehen näkemykset ja luopuneet tällaisten saatavien perinnästä. Eräissä tapauksissa ratkaisu on pitänyt kuitenkin hakea tuomioistuimesta. Vuonna 2015 kuluttaja-asiamies avusti yli 30 kuluttajaa käräjäoikeudessa jutuissa, joissa vastassa oli useimmiten tilausansasaatavia perinyt taho. Kuluttaja-asiamies on voittanut kaikki jutut. Myös hovioikeus on ollut kuluttaja-asiamiehen kannalla tilausansa-asioissa.

Jatkamme tilausansoja vastaan taistelemista myös vuonna 2016. Koska tilausansat ovat kansainvälinen ilmiö, teemme aktiivisesti yhteistyötä myös muiden maiden viranomaisten kanssa. Suomessa toimimme kiinteässä yhteistyössä paitsi kuluttajaneuvonnan myös Euroopan kuluttajakeskuksen kanssa. Molemmat ovat viime vuosina auttaneet satoja tilausansoihin joutuneita suomalaiskuluttajia. Kuluttaja-asiamies myös edelleen avustaa kuluttajia oikeudessa selkeissä tilausansatapauksissa ja puuttuu aktiivisesti havaitsemaansa tilausansamainontaan tai aiheettomaan perintään.

Ole sinäkin tarkkana kun näet uskomattomia tarjouksia verkossa tai kun jotain luvataan vain postikulujen hinnalla tai muuten huomattavan pienellä rahasummalla: tutki tilausehdot huolella ja harkitse tarkoin tilaamista tai luottokorttitietojen antamista tällaisissa tapauksissa. Ota yhteyttä kuluttajaneuvontaan, jos kuitenkin joudut tilausansaan. Yhteistoimin tilausansat tehdään kannattamattomiksi.


Päivi Hentunen. Kuva: Nina KaverinenKirjoittaja

Päivi Hentunen toimi kuluttaja-asiamiehenä vuosina 2011–2017.